Cultura si Sport

CULTURA

Căminul cultural Fârliug are o sală de spectacole cu o capacitate de 250 de locuri. Are mai multe săli, dotate cu încălzire proprie, un etaj cu patru săli. în căminul cultural funcţionează şi Biblioteca comunală Fârliug, cu o colecţie de 4.000 de volume. în anii 1975-1980 a existat un bibliobuz, care a deservit satele aparţinătoare comunei cu carte din biblioteca comunală.

Produse culturale specifice comunei (mai multe detalii)

SPIRITUL OLIMPIC A AJUNS ŞI LA FÎRLIUG
La Căminul Cultural din comuna cărăşeană a luat fiinţă Cercul Olimpic “Miracol”

Comuna Fîrliug a fost duminică, 18 noiembrie 2007, în sărbătoare, una prilejuită de înfiinţarea celui de al patrulea Cerc olimpic din mediul rural al judeţului Caraş-Severin, într-o manifestare de excepţie, organizată de Direcţia pentru Sport a Judeţului Caraş-Severin, Academia Olimpică Română, filiala Caraş-Severin, Primăria Fârliug şi Şcoala cu Clasele I-VIII din localitate. Trebuie menţionată şi implicarea Studioului Regional Radio Reşiţa, partenerul oficial media al Academiei Olimpice Române, filiala Caraş-Severin.
în preambulul acţiunii găzduite de Căminul Cultural a avut loc „Crosul Fârliugului – Memorialul Viorel Racoceanu”, în cadrul programului „Mişcare pentru sănătate”, derulat sub egida DSJ. O întrecere pe două categorii de vârstă – clasele I-IV şi clasele V-VIII, cu participarea elevilor din Fârliug şi satele aparţinătoare, Remetea Pogănici, Duleu, Scăiuş şi Valea Mare, dar şi din Văliug, de la Cercul Olimpic „Miraj”. Fârliugul s-a animat încă de la primele ore ale dimineţii, o mulţime de copii luând cu asalt centrul comunei, nerăbdători sã ia startul în crosul organizat la ei în localitate. Elevii de aici sunt pasionaţi de sport, o dragoste insuflată de profesoara lor, Mădălina Rădoi, cea care pune cu adevărat suflet în ceea ce face. De altfel, copiii din Fârliug au putut fi văzuţi la multe competiţii de acest gen, desfăşurate în Reşiţa, având rezultate bune. Cum nu se puteau deplasa cu toţii în municipiul de pe Bârzava, conducerea Direcţiei pentru Sport a Judeţului Caraş-Severin a hotărât organizarea unui cros chiar la Fârliug, pentru a le da posibilitatea tuturor elevilor sã concureze. O idee binevenită, iar numărul de participanţi a fost peste aşteptări. Prin acest cros a fost omagiat şi regretatul deputat PD de Caraş-Severin, Viorel Racoceanu, de la a cărui trecere în nefiinţă s-a împlinit un an. Viorel Racoceanu, un fost atlet de performanţă, a sprijinit în permanenţă sportul din judeţ, memoria lui fiind cinstită prin organizarea unor asemenea întreceri, elevii purtând tricouri inscripţionate cu “Memorialul Viorel Racoceanu”. Crosul a prilejuit şi un moment emoţionant, printre concurenţii din clasele I-IV aflându-se şi un băieţel nevăzător, Andrei Pobega, din Duleu, care a fost ajutat să se orienteze pe traseu chiar de profesoara Mădălina Rădoi. Toţi participanţii au primit tricouri şi dulciuri, primii zece clasaţi la fiecare categorie alegându-se şi cu diplome.
Rezultate: Clasele I-IV, băieţi – 1. Iustinian Mogoşescu, 2. Andrei Olariu, 3. Mădălin Rusu, toţi din Fârliug; Clasele I-IV, fete – 1. Estera Dragoescu, 2. Marina Moscalu, 3. Daiana Beceriga, toate din Fârliug; Clasele V-VIII, băieţi – 1. Claudiu Văran (Fârliug), 2. George Alpărean (Scăiuş), 3. Ionel Vit (Valea Mare); Clasele V-VIII, fete – 1. Daniela Smitek (Fârliug), 2. Alexandra Ionescu (Fârliug), 3. Ioana Muntean (Văliug). Festivitatea de premiere a avut loc la Căminul Cultural, gazda importantului eveniment ce a marcat viaţa sportivă a Fârliugului.
Flacăra olimpică a fost adusă la Fârliug de membrii Cercului Olimpic “Miraj” de la Văliug, însoţiţi de profesorul Miomir Mircov. şi aici se impune să menţionăm cã prezenţa celor patru copii la Fârliug, precum şi a profesorului lor, a fost posibilã datorită ajutorului financiar venit din partea lui Vasile Ponoran, primarul din Văliug. Un iubitor al sportului, aşa cum se dovedeşte a fi şi edilul-şef al Fârliugului, Ioan Borduz, mândru că în comuna sa a apărut un Cerc olimpic al AOR. Consiliul de conducere al nou-înfiinţatului Cerc olimpic, ce poartã un nume expresiv, „Miracol“, este alcătuit din Marius Petronel Ursu (clasa a VI-a) – director; Daniela Dolores Smitek (clasa a VII-a) – secretar; Nelu Florin Ursu (clasa a VII-a) – responsabil Comisia I; Denisa Elena Martescu (clasa a VI-a) – responsabil Comisia a II-a; Ramona Aga (clasa a VI-a) – responsabil Comisia a III-a. Coordonatoarea Cercului este profesoara de educaţie fizică şi sport Mădălina Rãdoi.

Aşadar, miracolul s-a produs la Fârliug şi un mai vechi vis s-a transformat în realitate. La emoţionantul moment au asistat, printre alţii, Ioan Borduz, primarul din Fârliug; prof. Adina Cocoş, director al şcolii din localitate; prof. Liliana Dacica, director al DSJ Caraş-Severin; comisar-şef Nicolae Borteş, inspector-şef adjunct în cadrul IPJ. Prin stilul sãu inconfundabil, Doru Dinu Glăvan, director al AOR, filiala Caraş-Severin, a reuşit să capteze atenţia tuturor celor prezenţi la Căminul Cultural – elevi, învăţători, profesori, părinţi.

http://www.dsjcs.ro

About admin